tirsdag den 17. marts 2015

Atypisk autisme

Jeg kan ikke lide at gøre mig selv mere speciel end andre. Jeg er ikke typen, der har behov for at skille mig ud, men en anden ting er, at jeg har atypisk autisme, og det er den mindst almindelige af autismediagnoserne. De to andre hedder infantil autisme og aspergers syndrom. Som autist bliver man sat i en "kasse" med andre, der måske kan have samme træk. Sådan er det, hvis man har infantil autisme eller aspergers syndrom, tror jeg. Men jeg har atypisk autisme, og det er meget bred diagnose, da den indeholder alle mulige forskellige symptomer.

Man plejer at dele atypiske autister op i 3 andre grupper. 
Der er den ene gruppe, det er dem der nærmest er apsergere, men har nogle få træk, der skejer ud. Det er den gruppe, jeg er i. Jeg har præcis de ting man skal have, for at være asperger, men jeg kan til tider godt lave bestemte bevægelser med hænderne eller øjnene, og det gør aspergere ikke. 

Den anden gruppe er dem der er "lavere fungerende", hvis jeg kan kalde det det. Der er mange med atypisk autisme der er retarderede, men det er bestemt ikke alle. Jeg må indrømme at jeg ikke ved meget om denne gruppe, da jeg ikke kender nogen der er der.

Og så er der gruppen af alle mulige, man ikke kan sætte ind i en "kasse". De kan både være meget højt begavede, men også meget lavt begavede. De kan også være helt almindelige. Det er alle mulige autister, man ikke kan sætte ind i en kasse. De er ikke infantile autister, de er heller ikke apsergere, men de er heller ikke to af undergrupperne i atypisk autisme.

Men jeg er i den første gruppe. Dem der nærmest er aspergere, men har nogle træk der skiller sig ud og gør, at man ikke kan være asperger. I stedet for at lave en lang forklaring, vil jeg svare på spørgsmål, jeg tit får, fordi jeg har autisme.

Er du så helt vildt klog?
- Nej, det er jeg ikke. Jeg er ligeså klog som alle andre mennesker. Jeg har nogle stærke sider og nogle ting, jeg husker ekstra godt, men jeg er bestemt ikke klogere end andre. Jeg er ligeså klog som "almindelige mennesker"

Er du så også retarderet?
- Nej, det er jeg ikke. Det er der nogen med autisme der er, men det er altså ikke alle. Jeg er normalt begavet, og det er der også mange autister der er.

Kan du ikke lide at være social?
- Jo, jeg kan skam godt lide at være social. Jeg gider bare ikke, når jeg føler at jeg keder mig. Jeg tror ikke jeg har det samme sociale behov som mennesker uden autisme, men jeg har et socialt behov, og jeg kan godt lide at være social. Det er bare svært for mig at "bryde isen" eller komme i gang, hvis I forstår.

Er du konkret tænkende?
- Det kommer an på, hvad der bliver snakket om. Jeg forstår godt ironi, og jeg bruger meget ironi selv. Jeg forstår også godt billedsprog. Men jeg må da nok sige, at jeg sikkert godt kan være det til tider.

Tror du, at du kan klare dig på egen hånd, når du bliver voksen?
- Ja, det tror jeg helt sikkert. Jeg er mere selvstændig end man lige tror. Det kan være svært for mig at udføre praktisk arbejde i hjemmet fordi jeg føler, at folk dømmer mig, fordi jeg gør det på andre måder end dem.

Har du en "sær interesse"?
- Ja, jeg har haft et par stykker, men jeg har altid været vild med geografi. Lige nu kan jeg rigtig godt lide politik, og da jeg var yngre var det dyr og rummet.

Har du også angst?
- Ja, jeg har forskellige former for angst, og det plagede mig engang i så høj grad, at jeg skulle snakke med dem fra børnepsyk. om, hvorvidt jeg også måske kunne have OCD. Det havde jeg så heldigvis ikke! Men angst har plaget, og plager mig meget. Jeg er især bange for bakterier, beskidte ting, blod, sygdom, og jeg har svært ved at falde i søvn, hvis bare jeg hører den mindste lyd om natten. For at kunne sove skal jeg også tjekke døren og komfuret inden jeg går i seng, og jeg skal gøre det på en bestemt måde. Jeg er også sygeligt bange for hvepse og bier.

_________________________________________________________________________________

In English

I do not generally like to point out my flaws. I have never had the need to be different from other people, but I am. Because one thing is that I have autism. Another thing is that I have an even more unspecific diagnosis - I have atypical autism. It is the rarest diagnosis in the autism spectrum. The two others are infantile autism (also called classical autism) and apsergers syndrome. Atypical autism is very unspecified and it includes many different traits. You can split atypical autism into three smaller groups.

There is the group that resembles aspergers syndrome a lot. I am a part of this group. I have all the required traits to be an asperger, but I have a few flaws that are not a part of the aspergers diagnosis. Sometimes I get "tics" where I flap my hans in a special way.

The second group is for those with low functioning atypical autism. They are often retarded, however I do not know very much about this group as I don not know anyone with this diagnosis.

The third group is even for unspecific than the diagnosis itself. It is for those autists they cannot place anywhere. They are not infantile autists, they are not aspergers either, and they are even not a part of one of the two groups in atypical autism. People in the third groups can be low functioning, but they can also be incredibly intelligent. They can also be normally intelligent. 

Now I will answer some questions I often get because I am autistic. I will answer as good as I can.

Are you very smart?
- Nope, I am not smarter than "ordinary people". I have a few topics where I have a good memory, but I don not think it is the same thing as being smart.

Are you retarded?
- No I am not. There are some autists who are retarded, but it is not anyone. Intelligence is different from person to person.

Do you not like being social?
- Yes I do. But I easily get bored by social situations, so it can be hard for me to concentrate an entire evening in a big group. The hardest part about being social is probably that it is very hard for me to start a conversation, so much of the time I will just be sitting still in my chair looking around in the room.

Do you have difficulties understanding "pictures" in speech?
- Sometimes I have, but most of the time I do understand it. I do understand puns and irony as well.

Will you ever be able to live alone/be on your own hand?
- Yes of course I will. Sometimes it can just be difficult to me to do practical housework because I am afraid what other people in the house think of me - because I typically do the things my own way, and I do not like being judged.

Do you have a special interest?
- Yes I have. I have always been very interested in geography. Right now I am also interested in politics, and when I was younger I was interested in animals the space.

Do you have any significant fears?
- I have lots of fears. When I was kid I was often anxious to a point that was very serious. The psychologists at the hospital thought I had OCD which I luckily did not have. I am especially afraid of germs, blood and illness. When I go to bed, I have to check whether the door is locked or not. I also have to make sure the stove is turned off. Otherwise I cannot sleep, and I have to check these things in the same way all the time and in the same order. I also have an extreme fear of wasps and bees.1 kommentar:

  1. Jeg elsker at læse dine indlæg. Du formulerer dig fantastisk og det er utrolig spændende læsning........ Keep up the good work ❤️👍

    SvarSlet