onsdag den 11. november 2015

At ligne en person med autisme

Jeg har ofte været ude for, at når jeg fortæller folk, at jeg har autisme, kigger de undrende på mig og siger - "jamen du ligner jo ikke en autist". Jeg forstår til dels ikke, hvorfor de skriver sådan, for det er vel meget sjældent, man direkte kan se på folk, om de har autisme. Nu har jeg gået på specialskole og går i specialklasse nu, og jeg føler godt, at jeg kan finde nogle fysiske kendetegn hos autister, som jeg sikkert også selv har til en vis grad.

Men hvordan ligner man så en autist? Jeg tror ikke, at der findes en decideret måde at ligne en autist på. Alle dem jeg har kendt, så jo meget forskellige ud. Nogle få havde da fællesstræk, også fysisk, men det er jo ikke nødvendigvis negativt. Jeg har f.eks. lagt mærke til, at mange autister bruger briller - det er ikke en udtalelse jeg kommer med, for at dømme. Jeg er selv autist, og bruger sjovt nok briller. På Firkløverskolen hvor jeg gik, brugte rigtig mange af eleverne også briller. Igen, jeg siger ikke, at alle autister bruger briller, det er bare et træk jeg har lagt mærke til.

Men for at komme tilbage til det der med at ligne en autist eller ej, så tænker jeg lidt .. hvordan mener de, at man ligner en autist? Med den undren de har i ansigtet når de spørger, kunne man godt få den dårlige tanke, at de måske tror, at autister ser underlige ud i forhold til andre. For det indtryk har jeg ikke selv - men det skal jeg jo ikke kunne sige, da jeg selv har autisme.

Men der kan vel være mange grunde til, at de tænker sådan. Måske har de selv kendt nogen med autisme, og de kan huske, hvordan de så ud og hvordan de opførte sig. Alle autister er jo forskellige, så at sige, at man decideret kan ligne en autist - det virker ret underligt for mig. Men på den anden side - jeg kan ikke rigtigt bebrejde dem at have fordomme om autisme, når det bliver stillet op i medierne på den måde, som det gør. Det er altid ekstremt kloge mennesker, de viser eksempler fra, når de fortæller om autisme - eller også er det folk der slet ikke kan noget selv. Måske er det endda voldelige personer de viser. Og ja, de ekstremt kloge, dem der ikke kan noget selv og de voldelige .. det er da en virkelighed, og sådan er der måske autister der er, men bestemt ikke alle! 


Ingen kommentarer:

Tilføj en kommentar